top of page

Pelisäännöt

Perikadon lapset -live-roolipelin säännöt on jaettu kolmeen osaan: Code of Conduct, Hätätilanteessa sekä Pelin omat säännöt.

 

Code of Conduct

 

Perikadon lapset on vapaa-ajan aktiviteettina toteutettu live-roolipeli, jossa jokaisella on tarkoituksena viihtyä, tavata tuttuja sekä uusia ihmisiä ja kokea uusia elämyksiä. Jokaisella on oikeus tähän kokemukseen turvallisessa, hyväksyvässä ympäristössä. Pelinjohto, pelaajat sekä muut peliin osallistujat eivät ole saapuneet pelipaikalle viettääkseen aikaansa huonosti käyttäytyvien, muiden turvallisuuden tunnetta rikkovien tai toisia loukkaavien henkilöiden kanssa.

Suomen laki

Pelipaikalla ja ennen peliä, pelin aikana sekä pelin jälkeen on Suomen laki jatkuvasti voimassa.

 

Pelimaailman sisäisesti hahmot voivat operoida DDR:n ja Neuvostoliiton laki- ja moraalijärjestelmän mukaisesti, mutta pelaajia, pelinjohtoa sekä muita peliin osallistujia sitoo Suomen voimassa oleva lainsäädäntö. Toimi tämän mukaan kun kohtaat kanssapelaajia ja muita osallistujia ja muista, että et ole hahmosi etkä elä hahmosi maailmassa.

Koronatilanne

Koronapandemia vaikuttaa pelin mahdolliseen ajankohtaan sekä myös tiettyihin käytännön asioihin.

  • Pelipaikalla tulee olemaan käsidesiä, jota suositellaan käytettäväksi useasti.

  • Pelipaikalla tulee olemaan käsipaperia ja nenäliinoja, jotta voidaan kädet kuivata ja nenä niistää.

  • Pelissä ei tarvitse olla suojamaski päällä, mutta pelaajien tulee pitää riittävä etäisyys toisiinsa.

  • Ei yskitä tai aivastella muiden suuntaan. Jos niistät, käytä nenäliinaa ja tämän jälkeen vie nenäliina roskiin ja desinfioi kätesi.

  • Jos sinulla on ennen peliä koronan oireita, älä tule pelipaikalle vaan peru osaltasi peli.

Hyvät käytöstavat

Suomen lain lisäksipelaajien, pelinjohdon sekä muiden peliin osallistujien on hyvä muistaa hyvät käytöstavat sekä muiden huomioiminen. Kohtele toisia kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan. Jos olet epävarma, voitko tehdä tai sanoa jotakin, kysy ensiksi. Jos joku pyytää sinua jättämään hänet rauhaan, noudata hänen tahtoaan. Jos joku haluaa itselleen henkilökohtaista tilaa eikä halua tulla lähestytyksi, tulee hänen tahtoaan noudattaa kyseenalaistamatta. Jos et ole varma, haluaako joku tulla kosketetuksi tai muutoin osallistua kohtaukseen kanssasi, älä oleta vaan kysy ensin. Jos et kysy tai saa vastausta, toimi kuin olisit saanut kieltävän vastauksen.Jos epäilet loukanneessi jotakuta, kysy asiasta ja pyydä tarvittaessa anteeksi käytöstäsi.

 

Mikäli rikot jotain pelipaikalla, ilmoita asiasta pelinjohdolle ja varmista, ettei rikkoontumisesta ole vaaraa muille tai itsellesi. Mikäli rikot jotain toiselle pelaajalle tai peliin osallistujalle kuuluvaa, kerro myös hänelle asiasta.

Syrjintä, ahdistelu ja muu sopimaton käytös

Peli sijoittuu 1900-luvun diktatuureihin ja saattaa siten sisältää rasismia, vallan väärinkäyttöä, syrjintää,, väkivaltaa, summittaisia rangaistuskäytäntöjä, alistamista, nöyryytystä sekä ihmisten luokittelua ja tämän perusteella kaltoin kohtelua. Tämä ei tarkoita, että tällainen käytös olisi hyväksyttävää pelaajilta, pelinjohdolta tai muilta peliin osallistujilta.

 

Pelaajat ovat vastuussa hahmojensa pelin aikana tekemistä ja sanomista asioista. Ole siis valmis keskustelemaan hahmosi tekemisistä kanssapelaajien kanssa ennen ja jälkeen pelin varmistaaksesi turvallisen ja miellyttävän pelikokonaisuuden. Pelinjohto kantaa vastuun hahmoihin, maailmankuvaan ja muihin pelimateriaaleihin kirjoitetuista aiheista.

 

Tämä peli on syrjintä- ja ahdisteluvapaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ketään ei saa kohdella huonosti sukupuolisen, seksuaalisen, poliittisen, ideologisen tai uskonnollisen suuntautumisen tai fyysisten ominaisuuksien perusteella. Jokaisella on täysi sekä ehdoton oikeus fyysiseen sekä henkiseen koskemattomuuteen. Ketään ei saa asettaa tilanteeseen, jossa hän kokisi olonsa turvattomaksi tai ahdistuneeksi, olipa syynä verbaalinen, fyysinen tai sosiaalinen toiminta.

 

Jos kohtaat huonoa tai sopimatonta käytöstä, tulee siihen puuttua. Jos joudut sopimattoman käytöksen kohteeksi, on sinulla täysi oikeus kieltää käytöksen jatkaminen sekä ilmoittaa asiasta pelinjohdolle tai turvalliseksi kokemallesi henkilölle, joka on paikalla. Jos syyllistyt itse sopimattomaan käytökseen ja siitä sinulle huomautetaan, tulee sinun lopettaa kyseinen toiminta välittömästi, eikä sinun tule vähätellä käytöksesi aiheuttamia tuntemuksia. Sen, kuinka sopimatonta tai törkeätä huono tai sopimaton käytös on, määrittelee käytöksen kohde. Mikäli sopimatonta käytöstä on esiintynyt, on sen kohteeksi joutuneella täysi oikeus käydä asia läpi pelinjohdon ja/tai toivomiensa henkilöiden läsnäollessa sopimattomasti käyttäytyneen henkilön kanssa. Myös pelinjohdon sopimattomaan käytökseen tulee puuttua.

 

Mikäli pelaajan tai muun peliin osallistuneen käytös on ollut sopimatonta, eikä käytöksen kohde tunne oloaan enää turvalliseksi tai hyväksi, on pelinjohdolla oikeus poistaa sopimattomasti käyttäytynyt pelaaja pelistä loppupelin ajaksi. Laiton toiminta sekä käytös (pahoinpitely, seksuaalinen ahdistelu yms.) on poliisiasia ja siitä tehdään ilmoitus viranomaisille.

Alkoholinkäyttö

Pelin aikana alkoholinkäyttö on kielletty. Humalatilassa oleva osallistuja voidaan poistaa pelistä ja pelipaikalta, jos hänen käytöksensä häiritsee muita osallistujia.

Tupakka ja muut nikotiinituotteet

Tupakointi sisätiloissa on kiellettyä, mutta ulkona tupakointi on sallittua merkityillä tupakointipaikoilla. Sähkötupakan/vastaavien sekä nuuskan käyttöön sovelletaan samaa sääntöä.

Muut päihdeaineet

Laissa kielletyt huumausaineet ja muut päihdeaineet pysyvät kiellettyinä myös pelipaikalla.

Pelipaikan siistinä pitäminen

Pelipaikka pyritään pitämään hyvässä kunnossa koko sen ajan, kun peliin osallistujia on paikalla. Pelaajien ja muiden osallistujien tulee omalta osaltaan huolehtia pelipaikan siisteydestä ja siivota omat jälkensä sekä osallistua pelipaikan loppusiivoukseen. Siivous aloitetaan pelin loputtua loppubriiffien ja -palautteiden jälkeen ja jokaisen toivotaan osallistuvan mahdollisuuksien mukaan. Pelipaikka tulee voida palauttaa vähintään yhtä siistissä tilassa kuin se pelinjohdon saapuessa paikalle oli.

Nauhoittaminen ja valokuvaaminen

Videoiden ja valokuvien ottamiseen vaaditaan jokaiselta kuvassa ja videossa mukana olevalta lupa. Videoita ja valokuvia ei jaeta julkisesti ilman kaikkien kuvassa olevien lupaa.

Pelissä nauhoitetaan pelin sisäisiä keskusteluita (simuloidaan DDR:n valvontakoneistoa). Nauhoitteita käytetään vain pelin sisäisiin tarpeisiin ja ne hävitetään pelin jälkeen eikä niitä jaeta kenellekään ulkopuoliselle.

Hätätilanteessa

Mikäli pelipaikalla tapahtuu tai tulee vastaan vaaratilanne, tulee asiasta ilmoittaa pelinjohdolle ja minimoida vaara ja ehkäistä vaaratilanteen jatkuminen.

 

Todellisissa hätätilanteessa  ilmoitetaan aina tarvittaessa, eli hätätilanne ei ratkea yksinkertaisella laastarilla, yleiseen hätänumeroon (112). Vasta tämän jälkeen ilmoitetaan pelinjohdolle.

 

Tulipalon sattuessa pyritään estämään tulen leviäminen sekä varmistetaan, että kukaan ei ole vaarassa ja tilanteen mukaisesti pyritään sammuttamaan tulipalo. Asiasta tehdään ilmoitus yleiseen hätänumeroon (112).

Pelin omat säännöt

Pelin aikana noudatetaan suuremman draaman sääntöä: jos tilanteessa on mahdollista saada aikaiseksi dramaattinen, tehdään niin. Tämä lisää kaikille pelattavaa sekä pelin nautittavuutta.

 

Peli alkaa!/Peli ohi!

Peli alkaa sillä, että pelinjohtaja huutaa “Peli alkaa!” ja päättyy siihen, kun pelinjohtaja huutaa “Peli ohi!”

Hold!

Jos huomaat selkeän vaaratilanteen tai tilanteen, joka voi helposti muuttua vaaralliseksi, tulee sinun huutaa “Hold!” ja jokainen toistaa huudon sen kuullessa. Peli keskeytyy välittömästi ja jokainen pysähtyy paikalleen. Pelinjohto selvittää sitten, miksi “Hold!” huudettiin. Vasta kun pelinjohtaja huutaa “Peli jatkuu!” voidaan peliä jatkaa. Kukaan ei aloita peliä omine nokkineen uudestaan ilman pelinjohtajan lupaa.

Väkivallan mallinnus

Pelissä väkivalta mallinnetaan ensisijaisesti hidastetusti, muulla tavalla toteutettavat mallinnukset tulee sopia etukäteen kanssapelaajien kanssa. Pelissä olevat aseet yms. ovat kaikki joko airsoft-aseita, replikoita tai deaktivoituja aseita - oikeita aseita ei pelipaikalla käytetä eikä niitä tuoda sinne. Airsoft-aseissa ei saa olla kuulia sisällä eikä niitä saa sinne ladata. Puukot ja vastaavat teräesineet mallinnetaan lateksi- tai muovivastineilla, metallisia teräaseita ei käytetä pelissä väkivallan mallinnuksessa eikä esimerkiksi uhkailussa tai missään muussakaan in-game tilanteessa.

Seksin mallinnus

Pelissä seksi mallinnetaan roolipelaamalla tilanne sopivassa tilassa tai jos asiasta haluaa visuaalisemman (suuremman draaman sääntö) halaamisella (mikäli kaikki pelaajat, jotka ovat tilanteessa mukana, tämän hyväksyvät) sekä asianmukaisella ääntelyllä.

Liikennevalo-sääntö

Jokaisella osallistujalla on oikeus ilmaista pelissä onko tilanne hänelle epämieluisa. Tässä käytetään liikennevalosääntöä: jos pelaaja kokee esimerkiksi kuulustelutilanteen ahdistavaksi, voi hän sanoa suoraan “punainen” keskeyttääkseen tilanteen/vähentääkseen sen intensiivisyyttä välittömästi. Sanomalla “keltainen” hän ilmaisee, että tilanne voi pysyä nykyisellään, mutta sitä ei saa viedä pidemmälle enää; sanomalla “vihreä” hän ilmaisee, että tilannetta voi viedä intensiivisempään suuntaan.

 

Jokainen osallistuja voi myös kysyä vastapuolelta pelin aikana onko tilanne hyväksyttävä  (esimerkiksi: kuulustelutilanne ja kuulustelijan pelaaja kysyy “vihreä?” johon kuulusteltava voi vastata vihreä, keltainen tai punainen). Jokainen voi myös suoraan ilmaista muulla tavalla, jos tilanne on epämiellyttävä tai ahdistava.

Off-game

Off-game tarkoittaa sitä, että sillä hetkellä pelaaja ei osallistu peliin hahmona, vaan on pelin ulkopuolella. Off-game ilmaistaan pitämällä nyrkkiä otsan edessä tai siirtymällä off-game -tilaan.

 

Pelissä keittiö on pääasiassa pelinjohdon käytössä ja on off-game. Muut off-game tilat tarkennetaan pelipaikalla erikseen, samoin pysäköintialue autoille.

Tietosuojaseloste

Ilmoittautumista ja siinä annettavia tietoja varten luodaan tietosuojaseloste, johon annetaan linkki ilmoittautumisen yhteydessä sekä vielä erikseen kaikille ilmoittautuneille ilmoittautumisajan päätyttyä.

Tukihenkilö

Pelinjohto nimeää erikseen tukihenkilön, jonka puoleen kuka tahansa voi pelin aikana, ennen peliä ja pelin jälkeen kääntyä, mikäli kokee tarvetta purkaa tuntojaan, epämiellyttävää tai ahdistavaa tilannetta tai tuoda esille jonkun pelaajan tai pelaajien käyttäytyneen ongelmallisesti. 

bottom of page