top of page

Kauan eläköön Neuhochenin talonpoikien ja työläisten oma kaupunki vappuna 1963!

1 Mai.jpg

Tervetuloa Perikadon lapset -duologian ensimmäiseen osaan Perikadon lapset: uutta ja vanhaa -peliin Stor-Raulan huvilaan Kirkkonummella! 

Pelitietoja päivitetty; peli pidetään huhtikuussa 2022 koronatilanteen niin salliessa!

Eletään vuotta 1963 Saksan demokraattisessa tasavallassa (DDR). Saksan sosialistinen yhtenäisyyspuolue (SED) pitää valtaa työläisten ja talonpoikien valtiossa ja puolueen ensimmäinen sihteeri Walter Ulbricht johtaa valtiota samalla vallalla ja voimalla kuin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšov Neuvostoliitossa. Vappu, työläisten juhla, on meneillään sosialistisessa riemussa läpi maan, mutta juhla peittää alleen huolia: 6. puoluekokouksessa tammikuussa puolue päätti ottaa käyttöön uuden talousmallin, joka siirtää päätäntävaltaa ja tuotannollisten ratkaisujen valinnanvapautta enemmän alueellisille ja paikallisille tuotantoyksiköille keskusvallalta Läheskään kaikki eivät pidä tästä jopa ei-sosialistiseksi leimatusta uudistuksesta, vaikka julkisesti kukaan ei kritisoikaan Ulbrichtin ajamaa uudistusta. Samalla Neuvostoliitossa on meneillään oma hiljainen valtakamppailunsa, jonka vaikutukset näkyvät aina DDR:ssä asti, eivätkä länsimaat ole vieläkään tunnustaneet DDR:ää valtioksi Saksan kansa pysyy jakautuneena Itä- ja Länsi-Saksaan, joka kuroo koko ajan suurempaa taloudellista etumatkaa DDR:ään. Ulkoisesti kaikki hymyilevät, mutta useat tuntevat epävarmuutta muutostilassa ja idän sekä lännen, kommunismin ja kapitalismin, kädenväännön sydämessä olevassa valtiossa; tätä epävarmuutta ei vain voi ilmaista ääneen, ettei valtion turvallisuuden ministeriö Stasi nappaa kynsiinsä. Uskaliaimmat puhuvat keskenään, että fasistien Gestapo on saanut uuden nimen ja uudet univormut, mutta muuten toiminta on samanlaista - ja pian nämä uskaliaat vangitaan valtion ja sosialismin vastaisesta toiminnasta.

 

Neuhochen, tasavallan luoteisrannikolla sijaitseva kaupunki, joka syntyi vuosien 1945 ja 1946 vaihteessa yhdistämällä Hochenbergin satamakaupunki Hochensteinin maalaiskunnan kanssa, on muiden lailla juhlimassa vappua 1.5.1963. Neuhochenin asukkailla on muitakin tasavallan kansalaisia enemmän syytä olla juhlamielellä - tasan 18 vuotta sitten hochenbergiläiset nousivat kapinaan Hitlerin fasistihallintoa vastaan ja auttoivat puna-armeijan tiedustelujoukkoja valtaamaan kaupungin suhteellisen verettömästi Hitlerin kannattajilta. Tämän vuoksi myös neuvostoarmeijan korkea-arvoinen upseeri on saapunut puhumaan kaupungin vappujuhlaan ja paikalliset erikseen onnittelevat toisiaan fasismin voittajina - nyt on vain vastassa enää vanha luokkavihollinen, kapitalismi. Mutta jopa Neuhochenissa elää epävarmuus Ulbrichtin uuden mallin myötä ja kyräily maanviljelijöiden, kollektiivitilojen sekä Neuhochenin  ylpeyden, kemikaalitehtaan, välillä on vain kiihtynyt uudistustietojen myötä. Neuhochenin kaupunginhallitus sekä paikallinen puolueosasto ovat vetäneet tiukkaa linjaa talouden sekä tuotannon suhteen, vaatien stahanovilaisia ponnistuksia vedoten keskusjohdon vaatimuksiin, mutta nyt uusi talousmalli olisi viemässä tämän pohjan vaatimuksilta. Vapun juhlasta odotetaan kaikkea muuta kuin iloista Neuhochenissa kaupungin ja puolueen johtajien keskuudessa heidän pitäen juhlakokouksiaan ja -puheitaan arvovaltaisten vieraiden ympäröimänä.

Tervetuloa Neuhochenin vuoteen 1963 vapun tunnelmiin! Ihmissuhteet, politiikka, menneisyyden muistot ja tulevaisuuden näkymät ovat kaikki läsnä kun neuhochenilaiset kokoontuvat työläisten ja työn kansainväliseen riemujuhlaan.

 

bottom of page