top of page

Pelistä: Perikadon jälkeen

IMG_0054.jpg

Perikadon jälkeen sijoittuu Hochenbergin fiktiiviseen pikkukaupunkiin Saksassa syyskuun puoliväliin 1945. Pelissä tavoitellaan väsyneen, lannistuneen sekä pelokkaan, sodan runteleman sekä poliittisen, ideologisen väkivallan terrorisoiman arjen tunnelmaa miehitysvallan alla katkeran tappion (tai loisteliaan kostovoiton) jälkeen; samalla käsitellään dehumanisoivaa ympäristöä sekä epävarmuutta selkeiden, sodan sanelemien päämäärien kadottua.  Peli ei ole juhlapeli, vaan enemmän sotilaiden, vankien, paikallisten viranomaisten sekä siviilien arkea kahden diktatuurin vaihdosvaiheessa kuvaava synkkä draama.

​

Tekniset tiedot

​

Pelinjohdon yhteystiedot

 

perikatogm [at] gmail.com

 

Tietosuojatiedot

​

Pelin informointiseloste pelaajatietojen käyttämisestä löytyy tästä linkistä.

​

Peliaika

 

Peli pelataan 27.4.2019.

 

Pelipaikalle voi saapua perjantaina 26.4.2019 klo 18 alkaen. Pelipaikalla täytyy olla lauantaina klo 12, jolloin alkaa alkubriiffi sekä workshopit.

 

Peli alkaa klo 14 ja kestää arviolta klo 20 asti. Tämän jälkeen on loppubriiffi sekä siivous.

 

Pelipaikalta täytyy olla poistuneena sunnuntaina klo 12 mennessä.

 

Pelipaikka

​

Pelipaikkana toimii Sierlan leirikeskus Nummi-Pusulassa osoitteessa Haarlantie 357, 09810 Nummi-Pusula. Pelipaikalla voi yöpyä ja sinne voi saapua aikaisintaan perjantaina 26.4.2019.

 

Jos aiot yöpyä pelipaikalla, tuo mukaan omat vuodevaatteesi, peittosi, makuupussisi ja tyynysi yms. - näitä ei pelipaikalla ole! Yöpyminen pelipaikalla ei ole pakollista ennen peliä eikä pelin jälkeen.

 

Pelimaksu ja muu rahoitus

​

Pelimaksu tulee olemaan porrastettu kahteen eri luokkaan (puna-armeijan rivisotilaat ja tietyt muut hahmot saavat osakseen kevyemmän pelimaksun).

 

Puna-armeijan sotilaat (rivisotilaat, kersantit): 25 euroa

Muut hahmot: 35 euroa

​

Tämä sisältää lämpimän ruokailun, pelipaikan vuokran, pelinjohdon matkakulut pelipaikalle sekä pois, peliin pelin puolesta tulevat propit, erilaiset syömiset & juomiset pelin aikana.

 

Pelimaksua ei palauteta, jos peruutus tehdään 1.4.2019 tai sen jälkeen. Tällöin varapelaaja, jos varapelaaja kyseiselle hahmolle löydetään, pääsee peliin tällä jo maksetulla pelimaksulla.

​

Peli on saanut Kansan Sivistysrahastolta apurahaa toteutukseensa.

​

Pelaajavalinnasta

​

Pelinjohto valitsee pelaajat ei ilmoitusjärjestyksessä, vaan yleisen sopivuuden, hahmotoiveiden sekä oman harkintansa mukaan. Kenenkään poliittiset, yhteiskunnalliset tai muutkaan käsitykset, arvot sekä näkemykset oikeassa elämässä eivät vaikuta valintaan (poikkeuksena äärioikeistolaiset yms. näkemykset ja arvot, jolloin tämä peli ei välttämättä ole sovelias kyseiselle henkilölle). Pelinjohto kuitenkin viime kädessä varaa itselleen täyden oikeuden päättää kenet ottaa peliin.

 

Jos pelaaja päätyy varapelaajalistalle, pelinjohto ottaa ensisijaisesti yhteyttä varapelaajaan jos varsinainen pelaaja peruuttaa osallistumisensa. Kriteereinä toimivat: hahmon yhteensopivuus varapelaajan ilmoittautumisessa (tai myöhemmin ilmoitettujen toiveiden kanssa) sekä onko varapelaaja vielä oman ilmoituksensa mukaan käytettävissä kyseisenä ajankohtana.

​

Hahmoista

​

Hahmoja on n. 30-35, mutta pelinjohto pidättää oikeuden vähentää hahmo/pelaajamäärää tai tarvittaessa lisätä sitä tarpeen vaatiessa. Kun ilmoittautuminen on ohitse, pelinjohto tekee castauksen ja lähettää pelaajalle ehdotuksen tulevasta hahmostaan sekä ohjeistuksen, miten tulee toimia jos hahmo miellyttää/ei miellytä. Hahmoja tullaan kehittämään vielä yhteistyössä pelaajien kanssa ja muokkaamaan vastaamaan paremmin pelaajan toiveita sekä yleistä tarinaa ja tilannetta.

 

Ilmoittautuminen suoritetaan kaksiportaisesti: ensiksi mahdolliset jatkohahmoja kaipaavat (Perikadon partaalla - ja Perikadon hetki -peleissä olleet hahmot) 16.12.2018 - 4.1.2019 ja sitten uusia hahmoja ensisijaisesti haluavat. Jatkohahmojen ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta. Uusien hahmojen (sekä sellaisten jatkohahmojen, joiden pelaaja ei jatka), ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta ja on auki 13.1.2019 - 1.2.2019.

​

Proppautumisesta

​

Peli ei sijoitu juhlatilanteeseen, vaan on sodan arkitilanteeseen kaukana takalinjoilla. Vaatteiden ei tarvitse olla koreita, vaan käyttövaatteita: voivat olla likaisia, kuluneita ja vähän sinne päin, samoin muiden proppien. Sotilashahmoilla on univormut, muilla siviilivaatteita tai työhön/vankina olemisen kurjuuteen sopivia vaatteita (käy myös ränsistyneet saksalaisvormut).

 

Pelissä on mukana hahmoja niin paikallisen yhteiskunnan eliitistä kuin ns. alimmasta yhteiskuntaluokasta. Vaikka hahmoksi tulisikin juuri se korea puna-armeijan upseeri tai Puolueen korkea-arvoinen virkailija, ei ole pakko hankkia juuri sitä kaikkein tarkinta ja kalleinta replikaunivormua (ellei itse halua). Tarvittaessa mm. Nationale Volksarmeen univormut toimivat SS- ja natsipuolueen univormuista tai neuvostoarmeijan myöhäisemmät univormut (esim. m69-tyyppinen) myös vuoden 1945 asepuvuista. Replikaunivormuja saa tilattua mm. Epic Militariasta (UK), Zib-Militariasta (Saksa) ja HikiShopista (Kiina). Naissotilaille käy oikein hyvin samat univormut puna-armeijassa kuin miehillä on; housut sekä hameet ovat kumpikin hyväksyttäviä ratkaisuja.

 

Pelinjohto rohkaisee pelaajia huutelemaan pelin eventissä apua sekä neuvoja puvustuksen ja muun proppauksen suhteen; ja rohkaisee olemaan perinteisen nokkela larppaaja: välttämättä ei tarvitse juuri sitä puolentoistasadan euron univormua tilata, jos löytyy suurin piirtein samantyylinen ja -värinen kokonaisuus UFF:sta tai kirpputorilta. Proppautumisen tarkoituksena on luoda illuusio sekä kokemus siitä, että pelaaja sekä muut pelaajat ovat puna-armeijan miehittämässä Saksassa, ei suinkaan luoda Hollywood-budjetin elokuvasettiä.

 

Hahmoihin tulee omat maininnat, jos pelinjohdolla on tietty visio pukeutumisesta tai toiveita proppautumisesta.

​

Pelin aiheista sekä teemoista

​

Peli sijoittuu Saksaan vuoteen 1945, jokunen kuukausi Saksan tappion jälkeen ja neuvostojoukkojen miehitettyä tulevan Itä-Saksan alueet. Peli itse sijoittuu Mecklenburgin osavaltioon (vuoden 1934 osavaltiojaon mukaan; vuonna 2016 kyseinen alue tunnetaan nimellä Mecklenburg-Vorpommern).

 

Peli keskittyy Hochenbergin pikkukaupungin asukkaiden sekä heidän lähimmäistensä elämään historian käännekohdassa Saksan hävittyä sodan ja jo vuosikymmenen ajan ali-ihmisiksi haukuttujen neuvostoliittolaisten sekä kansakunnan pettureiksi julistettujen kommunistien hallitessa entisen hallinnon tilalla. Entiset valtiaat ovat nyt vangittuina, epäilyksen alaisina tai kuolemaa odottamassa, kun taas jotkut, jotka vielä jokunen kuukausi sitten olivat lainsuojattomia, ovat nyt uusissa valta-asemissa; silti monet joutuvat huomaamaan, että uudet yhteiskunnan herrat eivät välttämättä tuo mitään uudistusta tai hyvää mukanaan, vaan samat kuviot jatkuvat, kenties uusissa muodoissa vain. Onko kuitenkin sittenkin mahdollista, että jotain uutta syntyy tästä? Voiko tästä kenties nousta vielä? Peli painottaa tunnelmaa, ihmissuhteita sekä lopullista, moraalista ja fyysistä tappion tunnetta - mutta myös toivon ja elämän jatkumisen tunnelmaa. Kaikki eivät ole kuolleet, jotkut ovat selvinneet ja voivat rakentaa maata uudestaan. Draama ja tragedia ovat genrenä historiallisen fiktion lisäksi.

 

Pelissä tulee esiintymään poliittisesti ja yhteiskunnallisesti arkaluontoisia sekä paheksuttavia merkkejä (hakaristi, Kolmannen Valtakunnan muut symbolit, Neuvostoliiton symbolit) sekä aiheita (rasismi, antisemitismi, diktatuuri, fasismi, stalinismi, sotarikokset, rikokset ihmisyyttä vastaan). Näiden käsittely on osa peliä - niiden mukana oleminen pelissä historiallisena faktana ei tarkoita, että pelinjohto tai pelaajat hyväksyisivät näitä ilmiöitä tai harjoittaisivat niitä itse.

 

Tärkeä huomio pelin luonteesta

​

Johtuen pelin aiheesta sekä teemoista sekä siitä, että monet hahmot ovat joko natsipuolueen tai Neuvostoliiton kommunistisen puolueen  jäseniä tai nykyajan ihmisen näkökulmasta äärimmäisen konservatiivisia, etäännyttäviä tai halveksuttavia, on toivottavaa, että jokainen osallistuja ymmärtää ja sisäistää kyseessä olevan pelin sekä sen, että hahmojen kautta on mahdollista ymmärtää ja eläytyä kyseiseen maailmantilanteeseen hyväksymättä sitä tai sen edustamaa maailmankatsomusta. Pelin tarkoitus ei ole glorifioida natsivaltiota eikä antaa synninpäästöä natsijärjestelmälle ja sen seuraajille, eikä toisaalta ole tarkoitus esittää Neuvostoliittoa pelastavana ja hyveellisenä järjestelmänä (muttei myöskään vetää yhtäläisyysmerkkejä natsien tuhovimman ja koko Neuvostoliiton välillä, vaikka Stalinin hallinto hyvin lähellä Hitlerin aivoituksia olikin); pelin tarkoitus on antaa pelaajille mahdollisuus eläytyä tuohon järjestelmään turvallisessa olosuhteessa ja käydä läpi pelin raskaita teemoja historiallisessa kontekstissa.

 

Hienotunteisuutta, yhteisymmärrystä sekä halua kunnioittaa peliin osallistujien rajoja tarvitaan tässä pelissä. Pelinjohto tulee tekemään kaikkensa sen puolesta, että kukaan ei tunne oloaan uhatuksi pelin aiheen sekä teemojen vuoksi ja pelinjohto odottaa myös pelaajien toimivan samoin.

​

Pelin alkuasetelmasta

 

Peli kuvaa sinänsä normaalia arkipäivää miehitetyssä Hochenbergissä: suurempia juhlia tai paraateja ei ole odotettavissa, vaan arjen rutiinia. Osalla hahmoista on edessä kokoustamista, toisilla kuulusteluja sekä tuomioistuimen istuntoja; sotilailla on lisäksi omia velvollisuuksia ja tehtäviä suoritettavana. Täysi slice of life -tilanne ei kuitenkaan ole päällä, koska neuvostoupseerit odottavat tänään pidettäväksi useammankin tuomioistunnon ja Hochenbergiä johtava väliaikainen neuvosto kokoontuu myös tänään.

IMG_0070.jpg
bottom of page